OM OSS
En grundsten i den kristna kyrkan genom alla tider har handlat om gemenskap. Så är det också i vår församling. I gemenskapen ligger Örtagårdskyrkans syfte - förklaringen till varför vi finns till som församling. Vi tror att Gud har kallat oss att vara en gemenskap där liv förvandlas. Vi vill erbjuda människor livsförvandlande mötesplatser, som leder till att Jesus Kristus blir känd, trodd, älskad och efterföljd.
Örtagårdskyrkans historia
Vid mitten av 18-hundratalet började, på många platser i landet, nya andliga rörelser att uppstå. Så kallade kolportörer började resa omkring - predika och sprida böcker och sådana kom även på besök till Arboga. Så vitt man vet, fanns vid den tiden endast en familj, skräddaren Gustav Andersson och hans hustru Brita-Lisa, som hade anammat den nya andligheten.
”I sitt hem började dessa två att samla några för bibelläsning och uppbyggelse.”
(vilket enligt Konventikelplakatet var förbjudet)
Att dessa nymodigheter väckte uppmärksamhet i bygden är självklart. En del blev nyfikna och sökte sig till gruppen, vilken ökade i antal deltagare, medan andra ”drev och förlöjligade” det nya. En Arbogabo skrev till en Stockholmstidning:
”I Arboga finns en skräddare, som sitter med korslagda ben på rättfärdighetens bord och syr salighetens bröllopskläder”.
Samlingarna stördes också på olika sätt och vid något tillfälle spikades dörren igen så att man efter samlingen fick krypa ut genom fönstret. Både baptist- och missionsförsamlingen räknar sina ursprung från skräddaren och hans fru.
Baptistförsamlingen i Arboga bildades den 16 maj 1859 av elva medlemmar. Invigningsdagen döptes fyra av dessa i Arbogaån! (Minnesskrift: 1859-1959) År 1863 bildades Västra Västmanlands missionsförening. Från denna avsöndrades en grupp som den 28 oktober 1877 bildades Arboga Friförsamling (senare namnändrad till Arboga Missionsförsamling)
Betaniakapellet, senare kallad Baptistkyrkan.
Bild: Repro från originalbild i Elof Janssons vykortssamling. Källa: Arboga museums fotoarkiv.
När skulden på missionshuset var betald startade församlingen en byggnadsfond. Från 50-årsskriften kan vi citera:
”Härav framgår att församlingen närt tanken på att med tiden skaffa sig en ny, tidsenligare predikolokal.”
Missionshuset efter renoveringen 1893.
Foto: Okänd. Källa: Okänd.
Tomten på Nygatan där nya Missionskyrkan skulle byggas
Foto: Okänd. Färgsättning: Ari Kajstrand. Källa: Arboga museums fotoarkiv.
Missionskyrkan stod färdig 1929
Foto: Hartmans kortförlag.
1916 köpte man den tomt på Nygatan där Missionskyrkan nu står, men det dröjde många år innan man kunde genomföra bygget. Först i september 1929 hölls den sista Gudstjänsten i Missionshuset, vilket såldes till Sionförsamlingen – nuvarande pingstförsamlingen.
”Invigning av Arboga nya Missionskyrka äger rum lördagen och söndagen 19-20 september 1929 under högtidliga former. Den vackra praktiska och i allt komfortabla byggnaden kostar med inventarier 70000 kronor.”
"När psalmen: ”Hur ljuvt det är att komma till Herrens tempelgård…” intonerades på kyrkans nya orgel var kyrkans 500 platser sedan länge upptagna och många fick vända på trappen” (Arbogaposten 20:e sept. 1929)
Örtagårdskyrkan idag
Foto: Privat.
Och mycket har hänt sedan Baptist- och Missionsförsamlingarna bildades för mer än 150 år sedan. Något regelbundet samarbete tycks inte ha förekommit förrän på senare tid. Först på 70/ 80: talet skedde en förändring när våra tre församlingar började med gemensamt barn- och ungdomsarbete, gemensam Kristendomsskola, gemensamt äldrearbete och en ekumenisk sånggrupp. Under den perioden fördes även, vid flera tillfällen, samtal om att bilda en gemensam församling. Pingstförsamlingen valde att stå kvar som självständig församling. Men fortsatta samtal mellan Baptist- och Missionsförsamlingen resulterade i att Arboga Frikyrkoförsamling/Örtagårdskyrkan kunde ha sin högtidliga invigning den första adventshelgen 2005.
"Det har runnit mycket vatten under Arbogabroarna"
Missionskyrkan år 1998
Foto: Privat.
Nuvarande kyrkosal
Foto: Privat.
Missionskyrkans kyrkorum år 1999
Foto: Okänd. Källa: Arboga museums fotoarkiv
Text skriven av
Erik Gustafsson
Örtagårdskyrkans arkivarie
2025 är det alltså dags att fira
tjugoårs-
jubileum!
Baptistförsamlingen bedrev under sina första år sin verksamhet i olika hem och i hyrda lokaler. 1874 byggde en privatperson – rektor A Wallqvist, Betaniakapellet vid Nygatan. Hans tanke var att byggnaden skulle tjäna ett dubbelt ändamål – både som kyrka och skola. 1864 påbörjade församlingen skolverksamhet. Ett trettiotal barn var inskrivna. Anledningen till att baptistförsamlingar ofta startade skolor var två – dels att de allmänna skolorna på småorter fortfarande var bristfälliga, dels att baptistbarnen ofta behandlades ovänligt av lärarna med anledning av att föräldrarna var baptister. 1877 köpte församlingen kapellet av rektor Wallkvist.
År 1863 bildades, på initiativ av en präst vid namn H.J. Lundborg, Västra Västmanlands Missionsförening. Den omfattade ett stort område och blev svår att sköta på ett effektivt sätt varför den delades i mindre grupper och en av grupperna blev Arboga Missions-Förening, vilken bildades 1867. Ur denna grupp bildades sedan 28 oktober 1877 Arboga Friförsamling/Missionsförsamling. 1877 inköpte Missionsföreningen ett hus på Storgatan vilket man byggdes om till missionshus.
1893 genomfördes en större reparation av missionshuset. Under tiden som reparationen pågick inbjöds församlingen av baptisterna att tillsammans med dem fira Gudstjänster i Betaniakapellet. Till återinvigningen inbjöds baptisterna och man beslutade ”att inbjuda baptistförsamlingen till ett aftonsamqvem som en tacksamhetsgärd för det tillmötesgående de visat oss den tid vi varit utan lokal.” (prot. 5 okt.1893, § 2)